Lt   |   En   |   Ru

Projektas „Karaliaučiaus paveldo fotoatspindžiai“

     


    FOTOGALERIJA


    Apie galeriją


    Tauragės fotografijos istorija


    Klubas


    Nuorodos

Prisijunk prie mūsų Facebook'e

Karaliaučiuje – fotografų desantas

 

„Buvome išvykę laiko mašina dvidešimt metų atgal...“ – taip su šypsodamiesi kalbėjo Tauragės fotografų klubo „Fotojūra“ nariai, praėjusį sekmadienį grįžę iš trijų dienų viešnagės Kaliningrado srityje. Kelionės tikslas – tęstinio projekto „Karaliaučiaus paveldo fotoatsipindžiai“ baigiamasis etapas.

Vytautas Butkus, Vaidas Bičkus, Sigitas Kancevyčiaus, Romualdas Vaitkus ir Renaldas Malychas visą savaitgalį fiksavo ne tik Karaliaučiaus (Kaliningrado) senąją architektūrą, bet ir su žymaus šio miesto fotografo Dmitrijaus Vyšemyrskio pagalba keliavo po aplinkinius rajonus. To, ką fotografai pamatė atokesniuose kaimuose, pasak jų, sunku apibūdinti. Žmonės gyvena skurdžiai, pensijos siekia nuo pusantro iki dviejų su puse tūkstančio rublių (100 rublių – 10,21 lito).

Gyventojai įsikūrę senuose vokiškuose namuose, kurie visiškai neremontuojami ir apleisti. Kai kurių stogai įgriuvę, langai užkamšyti skudurais. Socialinis skirtumas tarp Kaliningrado ir kitų srities rajonų – didžiulis. Į šį didžiausią srities miestą plaukia milžiniškos investicijos, pasak vietinių, – didžioji dalis pinigų pareina iš Maskvos. Rusų milijonieriams verslo perkėlimas į Karaliaučių ateityje žada nemažą pelną. Tai puikus tramplinas į Europą, šalia - didžiulis uostas prie Baltijos jūros.

Nepaisant socialinės nelygybės, paprasti žmonės nuoširdūs ir kalbūs. Dauguma jų jau nebeteko vilties gyventi, skundėsi politikų pažadais prieš rinkimus, keikė įsigalėjusią korupciją.

Klubo „Fotojūra“ vadovo Romualdo Vaitkaus teigimu, to krašto paveldo fiksavimas jau antras ir baigiamasis.

- Iš Karaliaučiaus turime sukaupę nemažą fotoarchyvą. Bet dar nemažai darbų liko nepadarytų – artimiausiu metu tauragiškiams žadame pristatyti fotoparodą, kuri keliaus ir po Kaliningrado sritį, o projekto finalas turėtų finišuoti fotografijų albumu, - ateities planais dalijosi Romualdas Vaitkus.

Be Kultūros ministerijos paramos Tauragės fotografai nebūtų įstengę įgyvendinti šio projekto. Už gautas lėšas buvo apmokėta nakvynė Karaliaučiuje, artimiausiu metu bus spausdinamos fotografijos, perkami rėmeliai.

Į parodą apie Karaliaučiaus kraštą miestelėnai bus pakviesti gruodžio pradžioje.

 

 

    Klubo nariai

   

    Ingrida Mockutė - Pocienė

    Greta Medelienė

    Sigita Flaksienė

    Benjaminas Pocius

    Eugenijus Kavaliauskas

    Sigitas Kancevyčius

    Remigijus Remeikis

    Rolandas Žalgevičius

    Romualdas Vaitkus

    Renaldas Malychas

    Vaidas Bičkus

    Vytautas Butkus

Tauragės fotografų klubas, 2006


E-solution: Eruditas team