Lt   |   En   |   Ru

Vytauto Butkaus fotoparoda „Islandija. Ramybės spalvos“

     


    FOTOGALERIJA


    Apie galeriją


    Tauragės fotografijos istorija


    Klubas


    Nuorodos

Prisijunk prie mūsų Facebook'e

            AŠ – MENININKAS? – PER SKAMBIAI PASAKYTA...

 

Vilija UŽMIŠKIENĖ   

            Vytautas Butkus – vienas iš profesionaliausių Tauragės fotografų, Fotomenininkų sąjungos narys, su darbais apkeliavęs ne tik mūsų šalį, mažus jo miestelius, kaimus, bet savo kūrinius eksponavo ir daugelyje užsienio šalių. Jis - daugelio fotografijos parodų laureatas ar prizininkas, vienas iš aktyviausių Tauragės klubo ,,Fotojūra“ narių, Profesinio rengimo centro mokytojas šio mėnesio 25 dieną minėjo gražų 50 – ies metų Jubiliejų. Šia proga Fotogalerijoje buvo atidaryta ketvirtoji Vytauto fotografijų paroda ,,Islandija. Ramybės spalvos“.

 

                        KELI BIOGRAFIJOS MOMENTAI

            Gimė Vytautas Tauragėje 1958 – aisiais balandžio 25 – ąją. Mokėsi vidurinėje, 1985 – aisiais įstojo į Kauno Antano Sniečkaus Politechnikos institutą, baigė. Įgijo Elektros energijos tiekimo specialybę. Yra inžinierius – elektrikas.

            Nuo 1977 iki 1985 dirbo Tauragės politechnikume laborantu,  1985 – 1996 mokytojavo Tauragės politechnikume, kur paskaitas dėstė pagal įgytą profesiją. Nuo 1996 iki dabar dirba Profesinio rengimo centre vyresniuoju profesijos mokytoju. Nuo 1977 iki dabar vadovauja mokyklos fotobūreliui. Jo ugdytiniai fotografijos srityje skina laurus vieną po kito.

            V. Butkaus žmona – Jolanta taip pat trečią dešimtį dirba pedagoginį darbą. Sūnui Andriui – 25 – eri, dukrai Gabrielei – 13 metų.

 

                              V. BUTKAUS PASIEKIMAI FOTOGRAFIJOJE

            V. Butkus iki šiandien yra surengęs tris personalines parodas Tauragės kultūros namuose, Pagėgių bibliotekoje ir Tauragės profesinio rengimo centre. Geriausiai įvertinti darbai; ,,Kelionės“, ,,Atspindžiai“, ,,Vėjų miestas“, ,,Studentai“, kiti.

            Autoriaus darbai buvo eksponuojami daugelyje grupinių fotografų parodų – Budrio Lietuvių Fotoarchyvo parodoje Čikagoje, nuo 1990 kasmet JAV organizuojamose parodose. Taip pat – kasmetinėse (nuo1997) Tauragės fotografų parodose, Vilniuje rengiamose turizmo ir kelionių fotografijų parodose. Darbai puikavosi Mažeikiuose, Panevėžyje, Rusijoje, Lenkijoje.

            Didžiausias Vytauto pasiekimas fotografijoje pelnyta 2001 – aisiais, kuomet, trečioje turizmo ir kelionių fotografijų parodoje iš viso pasaulio jam suteiktas parodos titulas W.W.T.PH.2001 ,,Parodos MAJORAS“, 1999 m. Žurnalo ,,Kelionių magija“ fotokonkurse ,,Mano įspūdžiai iš kelionių po Europą“ laimėjo pagrindinį prizą, 2001 žurnalo ,,Namas ir aš“ fotonuotraukų konkurse 2001 m. pelnė pagrindinį prizą.

                

                     VYTAUTAS KOLEGOS AKIMIS

Vytautas - dešinioji,,Fotojūros“ klubo vadovo Romualdo Vaitkaus ranka – praėjusiais metais buvo jo pavaduotojas. Jis fotografijoje turi savo braižą, darbai dažnai tapatinami su žymiu fotografu Algimantu Keziu iš JAV, - patikino Romualdas. V. Butkaus ,,arkliukas“ – architektūra.

Jis, pasak R. Vaitkaus – pareigingas, pedantiškas vyras, punktualus:

- Na, ne, šypsosi Romualdas, mėgsta pavėluoti, bet tik kokias penkias minutes, ne daugiau. Vytas - kritiškas, viską stengiasi atlikti laiku. Jo kritiški pastebėjimai dažnai būna pasakyti laiku ir vietoje. Apdairus, atsargus. Būna, kad ne vienas iš fotografų papuolame į keblią situaciją, bet Vytas – ne. Na, neskaiatant, kai kelioms valandoms kelis bičiulius areštavo ant Sovetsko tilto, - šypsosi Romualdas. - Vytas turi puikų humoro jausmą. Taip nuoširdžiai ir skambiai juokiasi, kad greta esantys pradeda kvatotis nuo Vyto ,,žvengimo“, - sako Romualdas.

Išvykų, susibūrimų metu, V. Butkus nejučia perima patarnautojo vaidmenį. Jam taip puikiai tai sekasi, kad kitaip jo ir nepavadinsi, kaip šauniai savo pareigas atliekančiu barmenu, - įspūdžiais apie V. Butkų neformalioje apklinkoje dalijasi ,,Fotojūros“ vadovas.

 

               JAUNIEJI FOTOGRAFO UGDYTINIAI

V. Butkus gimė ir visuomet gyveno Tauragėje. Tai puikus pavyzdys jaunimui, nes tik taip galima išsaugoti meilę ir prisirišimą prie gimtinės bei prasmingai joje gyventi. Čia pat sėkmingai galima realizuoti savo kūrybinius sumanymus. Todėl Tauragės profesinio rengimo centro (PRC) moksleiviai pedagogą V. Butkų išrinko jaunimą motyvuojančio projekto ,,Drąsinkime ateitį“ Garbės galerijos svečiu. Šis nacionaliniu tapęs projektas, kurio tikslas – sėkmingais pavyzdžiais drąsinti jaunus žmones siekti užsibrėžtų tikslų tėvynėje. Jų pasirinkto pedagogo fotoalbumo išleidimas susitiprintų jų tikėjimą projekto idėjomis.

Vytautas – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys nuo 2004 m. Jis – atviras bendruomenei, jaunimui: savo patirtį perteikia ugdydamas jaunuosius PRC fotobūrelio narius. Jo mokiniai ne kartą apdovanoti rajono ir respublikos padėkos raštais. Moksleivio Dariaus Miškinio nuotrauka buvo atrinkta atstovauti Lietuvai Europos Tarybos organizuojamame tarptautiniame konkurse ,,Kultūros paveldas fotografijoje“.

 

                                 VYTAUTAS APIE SAVE

Apie save V. Butkus kalba nedrąsiai. Jis nedrįsta savęs vadinti fotomenininku, nes, sako, dirba jis Profesinio rengimo centre ir tai yra jo pagrindinė darbovietė. O fotografuoja laisvu nuo darbo metu, savo malonumui ir tai laikytų tik pomėgiu, bet ne darbu. Pašnekovo nuomone, didžioji dauguma fotografų – amatininkai, bet ne menininkai. Fotomenininku laikytų tik vieną kitą tauragiškį, kuriems fotoaparatas nuolatinis gyvenimo palydovas, kurie supančioje aplinkoje sugeba įžvelgti tai, ko nemato kiti kolegos.

Fotografija vyras susidomėjo būdamas aštuntokas. Tuomet fiksuodavo gamtą. Prie žmogaus, sako, nedrįsdavęs prieti, todėl portretinio žanro ėmėsi kur kas vėliau. Tačiau labiausiai vyrui patinka fotografuoti architektūrinius statinius.

Pabuvojo Vytautas beveik 20 pasaulio šalių – Kanadoje, Italijoje, Kipre, JAV, Olandijoje, kitur. Ir, be abejo, visose šalyse jį lydėdavo fotoaparatas.

            Paklaustas, kiek darbų turi, kuriuos gerai vertina pats ir drąsiai gali pateikti stebėtojų teismui, vyras mano, kad ,,gal kokį šimtą“.

 

                                          APIE PARODĄ

Jubiliejinė V. Butkaus paroda – akimirkos iš Islandijos. Parodoje eksponuojamose nuotraukose autorius Islandiją stebėtojams pateikė  ne kaip ugnies ir ledo šalį, kaip įprasta manyti.

  - Būna, sakoVytautas, kad šioje šalyje ir tyra ramybė tvyro. Fotografijose – gamta: vanduo, akmenys, debesys, samanos. Tuo noriu žaviąją Islandiją fotografijose parodyti kitokią, visapusiškai  atskleisti jos gamtos grožį.

 

    Klubo nariai

   

    Ingrida Mockutė - Pocienė

    Greta Medelienė

    Sigita Flaksienė

    Benjaminas Pocius

    Eugenijus Kavaliauskas

    Sigitas Kancevyčius

    Remigijus Remeikis

    Rolandas Žalgevičius

    Romualdas Vaitkus

    Renaldas Malychas

    Vaidas Bičkus

    Vytautas Butkus

Tauragės fotografų klubas, 2006


E-solution: Eruditas team