Lt   |   En   |   Ru

VII tarptautinė aviacinės fotografijos paroda atskriejo į Tauragę

     


    FOTOGALERIJA


    Apie galeriją


    Tauragės fotografijos istorija


    Klubas


    Nuorodos

Prisijunk prie mūsų Facebook'e

Parodos lankytojus šia proga pasveikino krašto muziejaus direktorius Petras Jokubauskas. Galerijos vadovas Romualdas Vaitkus pristatė šią parodą ir jos organizatorę, žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr.redaktorę Vilmą Jankienę. Sveikinimo žodį ir dovanas teikė ir rajono savivaldybės mero pavaduotojas Silverijus Statkus ir mero patarėja Aušrinė Norkienė. Lengvų skrydžių, gražių akimirkų ir fotografijų linkėjo aviatoriai - Eligijus Straukas ir Algimantas Ivanauskas, kurie, beja, suorganizavo ir puikią ekskursiją į vis gražėjantį aeroklubą.

Keliaujanti ekspozicija čia atkeliauja aplankiusi Tarptautinį Vilniaus oro uostą, Panevėžio prekybos centrą „BabilonasI“ ir Vilniaus Gedimino technikos universitetą. Tarp geriausių parodos eksponatų – ir Tauragės fotografo Romualdo Vaitkaus darbai, pripažinti geriausiais nominacijoje „Lietuva iš paukščio skrydžio“.

Parodos atidarymo metu konkurso organizatorius – žurnalas „Aviacijos pasaulis“ pristatys 144 psl. suvenyrinio dydžio albumą „Dangaus paveikslai“. Tai VII tarptautinio aviacinės fotografijos konkurso, vykusio 2009 metais, geriausi autorių darbai. Konkurse dalyvavo 82 autoriai iš Lietuvos ir Latvijos, o pagrindinis vertinimo kriterijus buvo meniškumas. Ištikimi vertinimo komisijos nariai daug metų yra kino ir fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis, fotomenininkas, Nacionalinės premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas, Fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, konkursų įkvėpėja – žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr. redaktorė Vilma Jankienė.

 

Įvertino nuotraukų ciklus

Visus jau tradiciniu tapusio aviacinės fotografijos konkurso laimėtojus jungia bendras bruožas – aistringa meilė aviacijai, jie daug laiko praleidžia aerodromuose ir itin vertina aviacijos ir fotografijos sintezę. Štai kaip išsirikiavo įvertinti autoriai už nuotraukų ciklus: I vieta – Andrius Repšys, II vieta – Algimantas Deikus ir Vidas Kaupelis, III vieta – Kazys Mikalauskas.

Kitos nominacijos: originaliausias kadras – L.Kalvaitis („Spartanas“), romantiškiausias kadras – V.Daugvilaitė („Paukštis“), geriausias „stop“ kadras –V.Raginskas („Pilnatis“), geriausias kadras ore – O.Valkauskienė (ciklas „Europos sklandymo čempionatas Lietuvoje“), Lietuva iš paukščio skrydžio – R.Vaitkus (nuotraukų ciklas), ekstremaliausias kadras – M.Patašius („J.Kairio skrydis“), gražiausias dangus – M.Vidzbelis („Dviese“), šmaikščiausias kadras – K.Svėrys (An-2 sąskrydžio dalyvis), už istoriją – R.Dailidė („Erdvių užkariautojai“), už patriotizmą – R.Pundinas („Baltijos keliu po 20 metų“).

 

Populiarūs suvenyrai

Aviacinės fotografijos konkursų tikslas jau 8 metus išlieka nepakitęs – propaguoti lietuvišką kultūrą, vaizdine kalba rašyti aviacijos metraštį, skatinti žmones fotografuoti. Aviacijos tematikai yra labai daug neabejingų fotografų – tiek profesionalų, tiek mėgėjų. Išliekamąją vertę sukuria leidžiama albumų serija. „Dangaus paveikslai“ jau šeštasis albumų kolekcijoje. Visų albumų formatas yra vienodas, suvenyrinis – 15x15 cm. Aviatoriai (ir ne tik) pamėgo albumą dovanoti kaip vertingą aviacinę dovanėlę.

 

Parodos keliauja po pasaulį

Tradiciškai parodų ekspozicijos nuolat keliauja. Per aštuonis metus fotografijos parodas stebėjo per 500000 žmonių Lietuvoje ir užsienyje – Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje. Fotografijos darbus buvo galima išvysti muziejuose, galerijose, aerodromų angaruose, tarptautinių oro uostų erdvėse, savivaldybėse, bibliotekose, teatrų fojė, prekybos centruose, automobilių salonuose, privačiose įmonėse.

„Rengdami konkursus ir parodas, mes kuriame savo krašto aviacijos vaizdo metraštį. Paroda ir albumas „Dangaus paveikslai“ – poetiškas pasakojimas apie sparnus ir svajones Lietuvoje,“ – sako konkursų organizatorė Vilma Jankienė.

Beveik 40 fotografijos darbų Tauragės fotografijos galerijoje bus eksponuojami iki rugpjūčio mėnesio ir primins žiūrovams, kad jau vyksta naujas, VIII-tasis tarptautinis aviacinės fotografijos konkursas, kurio kulminacija žadama rugsėjo 18 d. Molėtų astronomijos observatorijoje.

 

Informaciją parengė Vilma Jankienė

Žurnalas „Aviacijos pasaulis“

vilma@aviacijospasaulis.lt, tel. 8-616 19201                        Dėkojame, kad sekate aviacinius įvykius.

 

 

 

    Klubo nariai

   

    Ingrida Mockutė - Pocienė

    Greta Medelienė

    Sigita Flaksienė

    Benjaminas Pocius

    Eugenijus Kavaliauskas

    Sigitas Kancevyčius

    Remigijus Remeikis

    Rolandas Žalgevičius

    Romualdas Vaitkus

    Renaldas Malychas

    Vaidas Bičkus

    Vytautas Butkus

Tauragės fotografų klubas, 2006


E-solution: Eruditas team