Lt   |   En   |   Ru

FOTOJŪRAI - 10 METŲ!

     


    FOTOGALERIJA


    Apie galeriją


    Tauragės fotografijos istorija


    Klubas


    Nuorodos

Prisijunk prie mūsų Facebook'e

Kiekvieni metai mums atneša įvairiausiomis spalvomis nudažytą gyvenimo tarpsnį su tik pačiam žinomu skambesiu, pakilimu, savotišku užtemimu ar švytėjimu. Tokį jausmą šiemet patiria dešimtmetį minintis Tauragės fotografų klubas ,,Fotojūra“, kuris per trumpą laiką savoje paletėje sugėrė dar tik truputėlį dangaus skaistumo, lietaus kapsėjimo, tylios žolės alsavimo, gatvės šurmulio, rytmetinio paukščio giesmės. Visa tai ir dar tūkstančiai, ne – dešimtys tūkstančių –fotografijose amžiams įšaldytų akimirkų, kurios savo autentiškumą neša per visą pasaulį.

Klubo kraičio skrynioje guli jau trys fotoalbumai: „Fotomintys“, „Mūsų miestas – Tauragė“ ir „Tauragės kraštas“. Sigitas Kancevyčius išleido fotoalbumus „Įkvėpimo šaltinis – Tauragė“ ir „40 tauragiškių portretų“. Vytautas Butkus – jubiliejinį fotoalbumą „Fotografijos“. Malonu pasidžiaugti sėkmingai vykdytais projektais, Tauragės rajono kaimų fotofiksacija. Neišdildomą įspūdį dalyviams ir parodų lankytojams paliko projektas „Karaliaučiaus paveldo fotoatspindžiai“. Didžiulio pasisekimo sulaukė projektai netradicinėse erdvėse – „Industrija Nr.5“ (pramonės parke), „Foto DNR“ (mėsos kombinate), „DoRo“ (geležinkelio stotyje).

Bene garsiausiai respublikoje ir už jos ribų nuskambėjo klubo vykdomi tarptautiniai fotoklubų suvažiavimai. Per dešimtmetį surengta daugybė parodų Lietuvoje ir užsienyje: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Mažeikiuose, Birštone, Kėdainiuose, Panevėžyje, Elektrėnuose, Raseiniuose, Palangoje, Sovetske, Kaliningrade, Ostrudoje, Belchatove, Čikagoje, Maskvoje, Dubline. O dar vykdytos kūrybinės stovyklos ir plenerai Šventojoje, Kaune, Plungėje, Minske, Karaliaučiuje, Belchatove. Įsimintina Renaldo Malycho paroda „Kur baigiasi Europa“ Tauragės fotogalerijoje, į kurią atvyko LR Prezidentas Valdas Adamkus. Vėliau ši paroda kabėjo ir prezidentūroje.

Malonu, kad mūsų kūryba nelieka nepastebėta: Sigitui Kancevyčiui buvo paskirta Kultūros ministerijos Valstybinė stipendija fotografijų ciklui „Už maniežo“ sukūrimui. Romualdui Vaitkui už nuopelnus fotografijos srityje įteiktas Tauragės apskrities Garbės ženklo apdovanojimas. Eugenijus Kavaliauskas spaudos fotografų konkursuose gamtos tema dukart pelnė aukščiausiąjį apdovanojimą – „Auksinį kadrą“. Rolandas Žalgevičius du kartus apdovanotas už reportažus „Auksiniu kadru“ ir du kartus Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Kas šiandien suskaičiuos, kiek valandų, dienų, naktų tykota to vienintelio, nepakartojamo kadro, kuris savo žavesiu virpintų sielą, visuomet pasirengusią priimti kažką nepaprasto, gražaus, kilnaus arba tai, kas persmelkta gailesčiu, skausmu, o gal net neapykanta? Tai – akimirka. Vienintelė. Nepakartojama. Ir menininkui, regis, nėra ypatingai svarbu, ar jo užfiksuota sekundė fotografijoje bus pastebėta garsiausių vertintojų. Menininkui visų pirma svarbu savo kokybišku darbu laimėti prieš save ir žinoti, kad gali daryti tai, ką manai darantis geriausiai – fotografuoti.

 

 

 

    Klubo nariai

   

    Ingrida Mockutė - Pocienė

    Greta Medelienė

    Sigita Flaksienė

    Benjaminas Pocius

    Eugenijus Kavaliauskas

    Sigitas Kancevyčius

    Remigijus Remeikis

    Rolandas Žalgevičius

    Romualdas Vaitkus

    Renaldas Malychas

    Vaidas Bičkus

    Vytautas Butkus

Tauragės fotografų klubas, 2006


E-solution: Eruditas team