Lt   |   En   |   Ru

Belchatuvas – per tauragiškių fotoobjektyvą

     


    FOTOGALERIJA


    Apie galeriją


    Tauragės fotografijos istorija


    Klubas


    Nuorodos

Prisijunk prie mūsų Facebook'e

Kaip teigia šio plenero sumanytojas Andžiej Juchnievič, graži tradicija bus tęsiama.

– Svarbiausia mums yra bendravimas, nauji pojūčiai ir draugystė tarp kaimyninių šalių. Labai šitą vertinu ir neabejoju, kad ateityje tokie suvažiavimai sutrauks dar didesnį būrį kolegų, – „Tauragės kurjeriui“ sakė A.Juchnievič.

Tauragiškiai Romualdas Vaitkus, Vytautas Butkus, Sigutė Flaksienė, Renaldas Malychas ir šilutiškis Rolandas Žalgevičius ne tik fotografavo, bet ir turėjo galimybę plačiai auditorijai pristatyti savo kūrybą.

Balchatuvas Europoje garsėja kaip miestas, turintis didžiausią anglimis kūrenamą elektrinę. Todėl neišvengiamai didžioji dalis plenero sukosi būtent apie ją. Ko gero, viena įspūdingiausių vietų – elektrinės kasykla, kurioje iškasama anglis keliauja sumontuotomis perdavimo linijomis į elektrinę. Mastai išties pribloškia – perdavimo linijų ilgis siekia apie 250 km, o elektrinėje per valandą sudeginama 400 tonų anglių. Šalia elektrinės atrastos anglies kasyklos jau baigiamos ištuštinti, o nuo 2015 metų planuojama viską išmontuoti ir paleisti vandenį. Specialistų skaičiavimais, tūkstančiai hektarų ploto ežeru turėtų virsti per 50 metų. Įdomumo dėlei verta paminėti, kad elektrinėje dirba apie 5 tūkst. žmonių, kasykloje – arti 12 tūkstančių.

Už 60 kilometrų atrasti nauji anglies klodai. Ten jau dabar vyksta intensyvūs darbai. Iki anglies dar reikia prisikasti, todėl visą parą kasykloje dirba 3 beveik pusę milijono tonų sveriantys vokiečių pagaminti ekskavatoriai.

Žvelgiant į ištuštėjusius plotus kyla dviprasmiški jausmai – kiek dar gamta pajėgs patenkinti vis augantį žmonijos apetitą? Ar ilgai žemės ištekliai gamins energiją ir kas bus po to, kai jie baigsis?

Elektrinė, kuri patenkina trečdalį 38 milijonus gyventojų turinčios Lenkijos poreikį, matoma iš beveik bet kurio miesto taško. Didžiuliai kaminai lyg debesų gamykla paleidžia tūkstančius tonų garų.

Tauragės fotografų klubo „Fotojūra“ vadovas R.Vaitkus įsitikinęs, kad tokie plenerai ne tik suteikia naujų potyrių, bet ir stiprina kaimyninių šalių draugystę.

– Neišvengiamai vakarais pasisukdavo pokalbiai ir apie politiką. Lenkai net neabejoja, kad pykstasi ne tautos, o pavieniai politikai. Todėl labai smagu, kad kultūrinis bendradarbiavimas šioje plotmėje įgauna vis didesnį pagreitį, – sakė R.Vaitkus.

Už paramą šiai kelionei Tauragės fotografai sako nuoširdžiai ačiū rajono savivaldybės vadovams.

„Tauragės kurjerio“ inform.

 

    Klubo nariai

   

    Ingrida Mockutė - Pocienė

    Greta Medelienė

    Sigita Flaksienė

    Benjaminas Pocius

    Eugenijus Kavaliauskas

    Sigitas Kancevyčius

    Remigijus Remeikis

    Rolandas Žalgevičius

    Romualdas Vaitkus

    Renaldas Malychas

    Vaidas Bičkus

    Vytautas Butkus

Tauragės fotografų klubas, 2006


E-solution: Eruditas team